Wat is een LED Strip?
Een LED Strip is een flexibel lint van kunststof met een daarop kleine LED lampjes. Het wordt gebruikt om indirect licht te creëren. Denk bijvoorbeeld aan verlichting in een plafond, achter een spiegel of onder het aanrecht. LED strips zijn erg populair vanwege de hoge lichtopbrengst, het lage energieverbruik en de sfeer die je er mee kunt creëren. De strips komen in allerlei soorten en maten en deze zullen wij in deze blog bespreken.
Welke soorten LED Strips zijn er?
Er zijn verschillende soorten LED Strips. Wij onderscheiden deze in kleur, lichtsterkte en voltage.
1. LED Strips wit
Witte LED Strips zijn verkrijgbaar in verschillende tinten, ook wel de kleurtemperatuur genoemd. In deze kleurtemperaturen hebben we warm witte led strips, helder witte led strips en koud witte led strips.
Warm wit licht zit tegen goud/geel aan en kun je vergelijken met het licht van een gloeilamp of de zonsopkomst/zonsondergang. Het licht geeft een vriendelijke, intieme en exclusieve sfeer. In de huiselijke sfeer, tuin, maar ook in restaurants en winkels geeft dit licht de ruimte warmte.
Helder wit licht is zuiver en efficiënt. Het zit precies tussen warm en koud wit in en is vergelijkbaar met de lichtkleur van een TL-lamp. Dit maakt helder wit licht ideaal voor kantoren, conferentieruimtes en ziekenhuizen.
Koud wit zit tegen blauw/wit aan. Het is een helder en alert licht dat op natuurlijk daglicht lijkt. Dit maakt deze kleur ideaal voor locaties waarop iets uitgelicht moet worden. Voorbeelden hiervan zijn galerijen, vitrines en kasten.
2. RGB LED Strips
RGB staat voor Rood, Groen, Blauw. Dat betekent echter niet dat de LED strip alleen rood, groen en blauw kan zijn. Het zijn de primaire kleuren die nodig zijn om alle andere kleuren te kunnen mengen. Een RGB LED strip kan dus alle mogelijke kleuren vormen (behalve wit) en wordt ook wel multicolor genoemd.
3. RGBW LED Strips
RGBW staat voor Rood, Groen, Blauw, Wit. Alle mogelijke kleuren én warm wit kunnen worden gemengd.
4. RGBWW LED Strips
RGBWW staat voor multicolor (RGB) en twee keer wit (W en W). Twee keer wit betekent in dit geval dat deze strips zowel warm als koud witte leds bevatten. Dit wordt ook wel Dual White of instelbaar wit genoemd. Deze strip kan alle mogelijke kleuren én alle tinten wit vormen.
5. Dual White LED Strip
De Dual White LED strip beschikt over zowel warm wit licht als koud wit licht. Met deze strip kan elke witte kleur tussen warm en koud wit worden gevormd. Hoe hoger de Kelvin waarde (K), hoe kouder de witte kleur en vice versa. De strips variëren van 2700K tot 6500K. Er zijn dus veel variaties mogelijk!
LED Strip lichtsterkte
We onderscheiden LED strips op basis van lichtsterkte. De lichtsterkte wordt bepaald door het aantal LEDs per meter op de strip en de grootte van de LEDs. Er zijn 2 soorten LEDs, namelijk 3528 SMD en 5050 SMD. Ze worden zo genoemd vanwege de afmetingen van de LEDs: 3.5 x 2.8 mm en 5.0 x 5.0 mm. De 5050 SMD strip heeft grotere lampjes en daardoor een grotere lichtopbrengst.
De lichtopbrengst van LED strips wordt gemeten in Lumen. Het staat voor de totale hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt in alle richtingen. In de specificaties van de producten staat het aantal Lumen altijd vermeld. Ook het aantal LEDs per meter is bepalend voor de lichtopbrengst. Hoe meer LEDs, hoe hoger de lichtopbrengst!
Voltage
LED strips zijn er in drie voltages (V), namelijk 12V, 24V en 220V led strips. 12V LED strips kunnen goed gebruikt worden voor korte lengtes (-5m). Grotere lengtes van 12V strips zijn wel mogelijk door middel van een versterker. 24V LED strips kunnen zonder versterker tot 10 meter worden aangesloten. 220V LED strips kunnen direct op het stopcontact worden aangesloten. Je hebt dan dus geen versterker nodig.
LED Strip aansluiten: welke onderdelen heb je nodig?
Een LED strip wordt aangesloten op een voedingsadapter. Bij RGB, RGBW en Dual White LED strips is er altijd een controller nodig om de strip te kunnen bedienen met afstandsbediening. Bij een witte LED strip kan optioneel een dimmer worden geplaatst. De controller/dimmer wordt altijd tussen de verlichting en voedingsadapter geplaatst. Het voltage van de voeding en de strip dient overeen te komen. Voorbeeld: een 12 volt LED strip heeft een 12 volt voeding nodig. Lees hier meer over het aansluiten van LED Strips.